Super 9 ve B Film ortaklığında çekilen Sandık filminin yönetmen koltuğunda Mücahit Pehlivan bulunuyor. Bursa’nın ilk korku filmi olma özelliği taşıyan Sandık filminin çekimleri 2013 yılında Bursa, Keles ve çevresi ile Kemaliye, Gelemiç Köyü, Kocayayla, Orhaneli ve Mustafakemalpaşa’da gerçekleştirilmiştir. Benim “Türk Korku Sineması Kronolojisi (1914-2015)” kitabımda “Vizyona Girmeyecek Filmler” arasında yer verdiğim ancak gösterime girmesini de çok arzuladığım Sandık filmi, nihayet bu hafta izleyicilerle buluşma şansını yakalıyor. Yönetmen Pehlivan’ın 2013 yılından bu yana üzerinde çalıştığı, elden geçirdiği, düzenlemeler yaptığı ilk filmi olan Sandık’ın müzikleri arasında Bursalı Rock Grubu Karbon’dan “Sesime Gel” ve Kramp’dan “Lan N’oldu” gibi parçalar bulunuyor.
Filmin konusu, sülüklerden bulaşan bir zombi salgınının etrafında şekilleniyor. Şehirden oldukça uzak dağların, kanyonların, nehirlerin çevrelediği doğa harikası bir bölgede yer alan şirin bir köy olan Turan Köyü’nün kaderi bir sabah köy üzerinde uçmaya başlayan ve nereden, kim tarafından kontrol edildiği anlaşılamayan helikopterlerin taşıdığı sandıkların birisini bölgeye bırakmasıyla değişecektir. Sandıktan çıkan ve kendi içlerinde bir hiyerarşiye sahip, genleri ile oynanmış sülükler tüm bölgeyi gerçek bir kaosa sürükleyerek, halkın içinden çıkılamaz bir kâbusla yüz yüze gelmelerini sağlayacaktır. Öfkesini ve şiddet duygusunu kontrol edemeyen hastalanmışlar ve hayatta kalmaya çalışanlar olarak ikiye ayrılan köyde taraflar arasındaki yoğun mücadele sürerken, köye gelmek zorunda kalan 6 kişilik arkadaş grubu ise bu karmaşanın tam ortasında kalacaklardır.
Sandık, ülkemizde ilki 2010 yılında korku-komedi türünde çekilen Ada: Zombilerin Düğünü’nden sonra gösterime giren ikinci zombi temalı film oldu. Tamamen korku, gerilim ve bilimkurgu ağırlıklı olan filmin çizgi roman çizimleriyle oluşturulan jeneriği filmin albenisini ve kalitesini yükseltiyor. Yabancı korku filmlerinde görmeye alışkın olduğumuz zombiler Sandık’ta ezber bozuyor; alet kullanma becerisi, kişisel dürtü ve hırslara sahip olma, hiyerarşik düzen, lider seçme gibi vasıflar da barındırıyor. Senaryo tanıdık ve bilindik olsa da olabildiğince kanlı ve cüretkâr olmaya çalışan filmde yer alan alt metinler de akılcı biçimlerde sahnelere ve diyaloglara serpiştirilmiş. Zombilerin her biri karakterize olarak tasarlanmış ve muhtemelen çoğunluğu yerel halktan oluşan zombi rolündeki oyuncular bu karakterleri oldukça başarılı canlandırmışlar.
Filmin bazı sahnelerindeki özel efektler başarısız kalsa da makyajlar ve çekim açıları oldukça başarılı. Filmde arabanın yanına yerleştirilmiş kamerayla çekilen yol sahnesi, kadın karakterlerden birinin sol gözünün yanına yerleştirilen kamerayla çekilen kaçış sahnesi ve el kamerası sahneleri izleyicilerin seyir keyfini fazlasıyla arttırıyor. Oyunculuklar korku-gerilim atmosferlerinde başarılıyken, ilk sahnelerdeki gençlerin eğlenceli yolculuklarında biraz yapaylık hissediliyor.
Sonuç olarak; cin unsurunu merkeze alan filmlerden sıkılan yerli korku severlerin, bazı aksaklıkları bulunsa da ülkemizin ikinci zombi filmi olan Sandık’ı gösterimdeyken kaçırmaması tavsiye edilir…
KÜNYE / IMDB: 5,5
Yönetmen: H. Mücahit Pehlivan
Senaryo: H. Mücahit Pehlivan, Büşra Ak, Görkem Pehlivan
Oyuncular: Celal Bıyıklı, Adnan Tunalı, Çağlar Ozan Aksu, Sinem Yılmaz, Mutlu Dereli, Kerime Ceren Obenik, Gökçe Kurt, Burak Kaya, Neşve Elif Taşkan, Elnur Bedir, Çetin Altındal, Hüseyin Bağlar,
Müzik: Mustafa Yazıcıoğlu
Görüntü Yönetmeni: Mehmet Yiğit, Mehmet Balcı
Sanat Yönetmeni: Sinan Selvi
Makyaj: Yasemin Alkan
Görsel Efekt: Orkun Karaburun
Ülke: Türkiye