Üç Harfliler serisinin ilk filmi olan Üç Harfliler: Marid (2010)’in yapımcıları arasında bulunurken, geçen yıl üçüncüsü olan Üç Harfliler: Kara Büyü (2016) ile serinin yönetmenliğini devralan Alper Mestçi, serinin dördüncü filmi Üç Harfliler: Beddua’da da yönetmen koltuğunda bulunuyor. Yönetmenliğini yaptığı neredeyse tüm filmlerde olduğu gibi bu filmde de senaryo kendisine ait. Filmin müziklerinde Mestçi’nin her korku filminde olduğu gibi yine Reşit Gözdamla’nın imzası bulunuyor. Alper Mestçi ve Kemal Kaplanoğlu’nun yapımcı olarak yollarının kesiştiği Türk gerilim filmi Gen (2006)’den sonra ikilinin beraber çalıştıkları üçüncü yapım zira Kemal Kaplanoğlu, Üç Harfliler serisinin peş peşe üçüncü kez yapımcılığını üstlenmiş durumda. Filmin başrollerinde ise Beyzanur Mete, Esma Soysal, Şerife Ünsal, Gizem Takma, Nuray Erkul, Vural Ceylan, Nurdan Tunay Kekeç, Aydın Erek, Uğur Sidar Acar ve Yavuz Çetin bulunuyor.
Filmin konusu Mestçi’nin diğer filmlerinde olduğu gibi geçmişte yaşanmış gerçek bir olaya dayanıyor. Bursa’da geçen hikâyede Melek, Burcu, Eda ve Ayla isimli dört kızla Havel isimli bir şaman kadının yollarının kesişmesi anlatılıyor. Lisedeyken birlikte okuyan dört kız arkadaşın, yıllar içerisinde yavaş yavaş birbirilerinden kopmalarına rağmen, kâbuslar görmeye başlamalarıyla tekrar bir araya gelmeleri ve bu süreçte yaşananlar filmin konusunu oluşturuyor.
Mestçi’nin önceki korku filmlerine nazaran daha basit ve sonu tahmin edilebilir bir senaryoya dayanılmasına karşın, jump scare sahneler etkin olarak kullanılmış. Film birkaç sahnede görülen yardımcı erkek oyuncular dışında kadın oyuncular etrafında şekilleniyor. Oyuncuların performanslarının sınıfı geçmesinin yanı sıra felçli karaktere hayat veren Beyzanur Mete sergilediği başarılı performansla diğerlerinden sıyrılarak öne çıkıyor. Mestçi’nin önceki filmlerinde olduğu gibi makyajlar yine Alev Ünal’a emanet edilmiş. Makyaj, özel efekt ve mekân tasarımları da yönetmenin önceki filmlerinde olduğu gibi başarılı. Yabancı korku filmlerinde karşımıza çıkan, yerli korku filmlerinde ise az rastladığımız yaratıcı korku sahneleri de aralara serpiştirilmiş. Özellikle suçluların suçlarının bedellerini ödedikleri sahneler hikâyenin gidişatı ölçüsünde tahmin edilebilir olsalar da işleniş açısından başarılı ve yaratıcılar.
Halk inançları yine oldukça başarılı biçimde verilirken, Mestçi televizyon ekranında dönen görüntülerle Siccîn (2014), akvaryum sahnesiyle Musallat 2: Lanet (2011), dil kesme sahnesiyle Siccîn 2 (2015), leğende yıkanma sahnesiyle Siccîn 3: Cürm-ü Aşk (2016) filmlerine gönderme yapıyor. Yapılan kötülüğün üstünün örtülemeyeceği mesajını veren Üç Harfliler: Beddua’da diğer filmlerinde olduğu gibi yine vicdanın sesi vurgulanıyor. Mestçi’nin önceki filmlerinin aksine bu filmde büyü uygulamasına dair bir sahne bulunmuyor. Üç Harfliler: Beddua daha çok kâbus ve halüsinasyon sahneleri üzerinden ilerliyor. Musallata dair halk inançlarında yer alan belirtilerin hemen hepsi filme özenli bir biçimde serpiştirilmiş; Kur’an-ı Kerim’de, hadislerde ve halk inançlarında geçtiği biçimde cinlerin metruk yerlerde yaşamaları, çöplerin etrafında bulunmaları gibi hususlara yine değinilmiş. Aynı zamanda Alper Mestçi’nin diğer filmlerinde ve genel olarak Türk korku sinemasında başarılı örneklerini gördüğümüz hem yaşlı hem de çocuk oyuncuların korku unsuru olarak kullanılmasına bu filmde de rastlıyoruz.
Sonuç olarak Üç Harfliler: Beddua, serinin ikinci filmle düşen ibresini yükseltiyor ve fazlaca jump scare sahnesiyle Türk korku severlere koltuklarında zıplamayı vadediyor.
KÜNYE / IMDB: 6,7
Yönetmen ve Senarist: Alper MestçiYapımcı: Kemal Kaplanoğlu, Muhteşem Tözüm
Oyuncular: Beyzanur Mete, Esma Soysal, Şerife Ünsal, Gizem Takma, Nuray Erkul, Vural Ceylan, Nurdan Tunay Kekeç, Aydın Erek, Uğur Sidar Acar, Yavuz Çetin
Müzik: Reşit Gözdamla
Görüntü Yönetmeni: Eren Nayir
Sanat Yönetmeni: Gamze Yılmaz