11 K Film yapımcılığında çekilen Zifir-i Azap filminin yönetmen koltuğunda Aşkopat (2015), Yola Geldik (2016), Umudun Kıyısında (2017) gibi komedi ve romantik-komedi türlerinde filmler çekmiş olan Haydar Işık bulunuyor. Müzikleri arasında Resul Aydemir’in “Masal” şarkısı bulunan filmin senaryosu Özlem Bölükbaşı’na ait. Sinop’a bağlı Boyabat İlçesi’nde çekilen filmin başrollerinde Ümit Acar, Ayberg Yılmaz, Gülfer Sarıgül, Burhan Çelik, Özge Pirçek, Ömer Konakçı, İrem Alhan, Mehmet Aydoğmuş, Ömer Baran, Yağmur Demirci gibi isimler bulunuyor.
Kısa yoldan parayı bulup, zengin olup, hayatını kurtarmak isteyen Hakan, bu isteği için her yolu mubah kılmıştır. Bu hırsı farkında olmadan en sevdiği arkadaşlarına da bulaştırır. İstemeden yaptığı bir hata Hakan ve arkadaşlarının kaderini büyük bir bilinmeze doğru sürükler. Bilmedikleri bir sona doğru yola çıkan gençlerin, aradıkları define ve Boyabat kalesine varan yolculuğu, kendi içlerinde kişilik bölünmesine kadar gider. İnançsızlığın gücü, Hakan’ın bilinmeyen bir dünyanın gerçeğini görmesi ve dehşetin kapılarını açmasıyla başlar. Namlunun ucuyla buluşan ihanetin karşılığında verilen bir söz… Girdikleri bu karanlık yolculuk inançsızlıklarının bir ışığı ve ölüm gerçeği ile yüzleşmeleri olacaktır.
Define ve cinler ile ilgili efsaneler Türkiye’nin dört bir yanında sıklıkla karşımıza çıkan konulardır. Ülkemizde define arama ya da bir bölgede define olduğuyla ilgili söylentiler Türk korku sinemasında define üzerinden ilerleyecek bir filmin çıkacağı heyecanıyla birçok kişi Zifir-i Azap’ı heyecanla bekledi. Ancak define-cin bağlantısına dair birkaç diyalog dışında bir şey olmadığı gibi konu defineye varamadan sonuçlanıyor, dolayısıyla beklentiler boşa çıkıyor.
Türk korku filmlerinde alışık olmadığımız bir mafya sahnesiyle açılan filmin senaryosu başlangıçta farklı ve özgün gibi görünse de film ilerledikçe aslında yapılmış önceki işlerin “birazcık değiştirilerek” birbirine eklenmesiyle oluşturulmuş bir senaryoyla baş başa olduğumuzu fark ediyoruz. Zifir-i Azap filminin halen gösterimde olan Kabir Azabı filminin neredeyse aynı olduğuna dair büyük spoiler ile eleştiriye giriş yapıyorum dolayısıyla filmi izlememiş olanlar tam bu noktada yazıdan ayrılabilirler.
Kabir Azabı (2018) ve Helâk: Kayıp Köy (2015) filmlerinin merkezine aldığı kabir azabı konusu, diğer iki filmde olduğu gibi bu filmde de İmam Gazali’nin Kıyamet ve Ahiret adlı eserinden yola çıkılarak oluşturulmuş. Kabir Azabı filminde düz anlatım yapılan konular bu kez Helâk: Kayıp Köy (2015) filmindeki gibi metafor kullanımlarıyla oluşturulmuş. Ölme, mezara konulma, toprak atılması, sorgu, cezalandırılma gibi diğer iki filme göre daha detaylı aşamalarla verilmiş. Zifir-i Azap, Kabir Azabı (2018) gibi konuyu baştan vermek yerine metafor kullanımına yöneldiğinden Helâk: Kayıp Köy (2015)’de olduğu gibi filmin sonuna bir twist olarak ölmüş olma durumunu kullanıyor. 79 dakika süren filmin son sahneleri ise sürekli geri dönüşler içerdiğinden tekrar sosu fazla kaçıyor.
Çekimler, renklendirme ve makyajlar başarılı olsa da görsel efektler oldukça başarısız. Filmdeki mafya babasını canlandıran karaktere dublaj yapılmış olması maalesef bu sahnelerde oyuncunun performansının yapay kalmasına neden olmuş. Oyunculuklarda yer yer vasat ancak birçok Türk korku filminde karşımıza çıkanlar kadar çok da dibe vurmuyor.
Zifir-i Azap’ın en kötü yanı göze batan din propagandası. Korku sineması hangi ülkeye ait olursa olsun kendi kültürünü öne çıkaran, inançlardan yola çıkan, muhafazakâr bir yapıya sahiptir. Hatta Türk korku filmlerinde genellikle cin unsurunun kullanımının nedeni de bu minvalde doğrudur ancak göze batan din propagandası maalesef Zifir-i Azap’taki gibi “kör göze parmak” uygulandığında istenen işlevi görmek yerine inandırıcılığını yitiriyor.
Sonuç olarak Zifir-i Azap fragmanında ilan edildiği üzere define efsanelerinden yola çıkmayarak bunu bekleyen seyircileri yarı yolda bırakıyor ve özgün olmayan senaryosuyla yeni bir şey vadedemiyor.
Yönetmen: Haydar Işık
Yapımcı: Serkan Özdemir
Senaryo: Özlem Bölükbaşı
Oyuncular: Ümit Acar, Ayberg Yılmaz, Gülfer Sarıgül, Burhan Çelik, Özge Pirçek, Ömer Konakçı, İrem Alhan, Mehmet Aydoğmuş, Ömer Baran, Yağmur Demirci
Müzik: Erman Tazegül
Görüntü Yönetmeni: Soner Buvan
Ülke: Türkiye