Distopik animasyon Metropia (2009) ile tanınan Tarık Saleh, köklerine dönerek The Nile Hilton Incident (Esrarengiz Cinayet, 2017) filmiyle Mısır’da geçen bir yeni kara filme imza atıyor. Sundance Film Festivali’nde Jüri Özel Ödülü alan yapım, Arap baharının çıkışını arka fona ekleyerek, bir cinayetin izinde toplumun panoramasını izleyiciye sunuyor.
Lüks bir otelde bir kadın ölü bulunur. Polis cinayetten şüphelenmesine rağmen olayı intihar olarak kabul edip soruşturmayı kapatmaya çalışır. Polis teşkilatından Noredin Mostafa ise olayın peşini bırakmayacak ve derinlere indikçe herkesin kirli yüzünün farkına varacaktır.
Arap baharının Mısır’da patlamadan önce yaşanan süreci geri planda işleyen film, dönemin siyasi ve toplumsal ruhunu başarılı bir şekilde yansıtıyor. Klasik kara film tonunu Kahire’ye aktarırken emniyet, hükümet, iş dünyasının iç yüzüne ve fuhuş, kaçakçılık, göçmenlik gibi pek çok kavrama da değiniyor. İnsanın değil, bulunduğu konumun önemli olduğu çarpık bir düzende gerçeğe ulaşmanın ne kadar çetrefilli olduğu anlatılıyor. Ayrıca bütün bunlar bir anti kahramanın gözünden izleyiciye aktarılıyor. Kimin iyi kimin kötü olduğunun anlaşılamadığı, her şeyin griye bulandığı kara film klişelerine sadık kalarak türün severlerini memnun etmeye çalışıyor.
Filmi türsel olarak incelediğimizde kusursuz olduğunu söyleyebiliriz. Mesleğinin gerektirdiği kurallara uymak yerine çarpık düzenin kanunlarına itimat eden bir karakter, faili meçhul bir cinayet sonrasında ruhuna inen perde kalkar. Belki de onu hiç tanıyamayacak olmanın verdiği gizemli güzelliği büyüler. Kaybettiği karısının da hasretini çeken yalnızlaşmış ve bireyselleşmiş Noredin’i, düzeltmenin mümkün olmadığı ölümler kendine getirir. Bu anti kahraman aracılığı ile topluma aslen güven vermesi gereken kurumların, kodamanlar ile yaptıkları çirkin iş birliklerine tanık oluruz. Noredin, geçmişinde hatalar yapmıştır ve yapmaya da devam edeceğini biliriz ama bu sefer sadece gerçekleri ortaya çıkarabilmek için hileli yollara başvurur.
The Nile Hilton Incident, klasik Amerikan kara filmlerine benzer bir tonda ilerliyor. Türe hakim olanlara klişe gelip şaşırtmayabilir ama filmi özel kılan tarafı da açıkçası bu çok tanıdık olan tavrı. Kara film kalıbının Mısır’a uyarlanması ilginizi çekerse kesinlikle izlemenizi tavsiye ederim.
KÜNYE / IMDB: 6,7
Yönetmen ve Senaryo: Tarık Saleh
Oyuncular: Fares Fares (Noredin Mostafa), Mari Malek (Salwa), Hania Amar (Gina), Yasser Ali Maher (Kammal Mostafa), Ahmed Selim (Hatem Shafiq), Mohamed Yousry (Momo), Ger Duany (Clinton), Rebecca Simonsson (Lalena)
Müzik: Krister Linder
Görüntü Yönetmeni: Pierre Aïm
Kurgu: Theis Schmidt
Ülke: İsveç, Danimarka, Almanya, Fransa