William Wyler’ın yönetmenliğini yaptığı Detective Story (Karakolda, 1951) adlı kara film, polis merkezinin bir günlük mesaisinde yaşananları anlatıyor. Birkaç küçük sahne haricinde tek mekanda geçen yapım, Sidney Kingsley’in aynı isimli tiyatro oyunundan uyarlandı ve Wyler, daha önceden yazarın Dead End isimli oyununu da beyaz perdeye taşımıştı. Detective Story oyununun Türkiye’de Karakolda ismiyle 1951’de Küçük Sahne, 1966’da ise Kent Oyuncuları tarafından sahnelendiğini de not düşelim. *
Kalabalık bir oyuncu kadrosuna sahip olan filmde küçük yan hikayeler, Dedektif James McLeod’un hikayesini destekler nitelikte iç içe yedirilmiş. Sanki onu daha iyi tanımamız istenircesine küçük detaylarla birbirine bağlanmış. Dedektif McLeod’un ilk sahnesinde, yoğun çalışan ve eşine düşkün biri olduğunu görürüz. Ama ilerleyen süreçte en ufak hataya bile tahammülü olmayan, adaletin sağlanmasını takıntı edinmiş bir adam olduğunu öğreniriz. Kara filmlerdeki şiddete meyilli polis karakteri tiplemesi, McLeod ile yeniden vücut bulur. Karısına duyduğu ılımlı ve aşk dolu tutumun bile yeri geldiğinde değişebildiği, acımasız bir adamla karşı karşıya kalırız. Suç ve yalanlara karşı öfkeli, zaaflara ve hatalara tahammülü olmayan McLeod’un en büyük takıntısı Doktor Karl Schneider’dır. Kürtaj yapan doktoru hapse göndermek için elinden geleni yapan Dedektif, her seferinde hüsranla karşılaşır. Amerika’nın tabu konularından biri olan kürtajı, yasal yollardan yaptırmak çok zor olduğundan, o dönemin kadınları ya kendi imkanlarıyla bebeğini düşürme yolunu denerlerdi ya da bir tanıdıkları aracılığıyla merdiven altı kürtaj yapanlara giderlerdi. Bu iki yöntem, hem kadının hayatı için bir tehdit oluştururken hem de ikinci defa çocuk sahibi olmak istediklerinde sıkıntılı bir süreçle karşı karşıya kalmalarına yol açabilirdi. McLeod, çok sevdiği eşiyle beraber bir türlü çocuk sahibi olamadıklarından olsa gerek doktora karşı çok büyük öfke duyar.
Filmin yan hikayelerinden en önemlisi ise temiz yüzlü bir gencin, zimmetine para geçirmeye çalışması. II. Dünya Savaşı’nda kahramanlık madalyaları aldıktan sonra gündelik hayata ve sevgilisinin ihtişamlı dünyasına ayak uyduramayan Arthur Kindred’e, babacan Dedektif Lou Brody yardımcı olmaya çalışır ama McLeod, ona merhamet göstermez. Çünkü bir kere suça bulaşan tekrar ve tekrar aynı hataları yapmaya devam eder. The Best Years of Our Lives (Hayatımızın En Güzel Yılları, 1946) filmiyle yönetmen Wyler, savaştan dönen erkeklerin yaşadıkları sıkıntıları etkileyici bir dille daha önceden anlatmıştı. Diğer yan hikayelerde ise, çanta çalan bir kadın ve evleri soyan iki hırsız yer alıyor. Zaman zaman komedi unsuru katan ve kameranın hikayeler arasında geçişini sağlayan bu kısımlar, McLeod’un sıkıntılı dünyasından sıyrılarak nefes almamıza olanak tanıyor. Filmin dramatik ve şaşırtıcı finalindeki bazı detaylar ise din ile pek de alakası olmayan kara film karakterlerine göre biraz zıtlık taşıyor. McLeod gibi öfkeli ve hiç kimseye güven duymayan bir karakter ile açıkçası pek bağdaştıramadım.
Detective Story’de başrolde yer alan Kirk Douglas çıldırmanın eşiğine gelmiş McLeod karakteriyle başarılı bir performans sergilerken Joseph Wiseman da filmin parlayan isimlerindendi. Ama Oscar adaylıkları kadın oyuncular Eleanor Parker ile Lee Grant’a gitmiş ve en iyi yönetmen ile en iyi senaryo dallarında da Oscar’a aday olan film, törenden eli boş dönmüştü.
KÜNYE / IMDB: 7,6
Yönetmen: William Wyler
Senaryo: Philip Yordan, Robert Wyler, Sidney Kingsley
Oyuncular: Kirk Douglas (James McLeod), Eleanor Parker (Mary McLeod), William Bendix (Lou Brody), Cathy O’Donnell (Susan Carmichael), George Macready (Karl Schneider), Horace McMahon (Monaghan), Joseph Wiseman (Charley Gennini), Lee Grant (Hırsız), Gerald Mohr (Tami Giacoppetti), Frank Faylen (Gallagher), Craig Hill (Arthur Kindred), Michael Strong (Lewis Abbott), Bert Freed (Dakis), Warner Anderson (Endicott Sims)
Görüntü Yönetmeni: Lee Garmes, John F. Seitz
Kurgu: Robert Swink
Ülke: ABD