MY film yapımcılığında 2016 yılında çekilen My Guardian Angel Türkiye’de bu hafta Cin Çıkarması adıyla gösterime girdi. Filmin yönetmen koltuğunda korku ve gerilim türünde olan Black Ink (2006), Quanna (2008), Cold Blood (2012), Intrusion (2012), Raw Visit (2014), The Spiritualist (2016), Paranormal Farm (2017) gibi filmlerin yönetmenliğini yapmış olan Mümtaz Yıldırımlar bulunuyor. Yapımcılığı ve müzikleri de Yıldırımlar’a ait olan filmin senaryosu ise Deanna Dewey ve Jane Alexandra Foster tarafından yazılmış. Filmin başrollerinde Petra Byrant, Maria Figgins, Adrian Annis, Tova Leigh ve Holly Jacobson bulunuyor.
Filmin konusuna gelecek olursak; 11 yaşındaki masum otizmli Hannah, maalesef sevgili ikiz kız kardeşi Angel’ın ölümünden sonra dayanılmaz bir hüzün ve acı yaşamıştır. Bu koşullar altında, hâlâ kayıplarıyla ve kötü muamele gören ebeveynleriyle aynı çatı altında yaşamakta olan Hannah, yeni okulunda yeni bir başlangıç yapacak gibi görünse de, kötü muamele ve yabancılaşma orada onu burada da beklemektedir.
My Guardian Angel oldukça az oyuncu etrafında dönmesine rağmen oldukça başarılı ve inandırıcı bir atmosfer yaratmayı başarıyor. Özellikle anne ve babayı canlandıran oyuncuların performansları izleyicileri rahatsız edecek gerçekçiliğe ve inandırıcılığa sahip. Yan rollerde yer alan falcı Della karakteri dahi oldukça orijinal bir biçimde beyazperdede can buluyor. Öyle ki yerli korku filmlerinde hiç görmediğimiz el falı unsuru bu karakter yoluyla filme dahil edilmiş. Filmde kullanılan çekim açıları ve ışık kullanımı yönetmenin sonraki çalışmalarını merakla bekletecek etkiyi izleyicide yaratmayı başarıyor.
Film, kendinden önceki The Dentist (1996), Lolita (1962) gibi filmlere saygı duruşu yaparken dozu kaçırmayıp özgünlüğünden ödün vermemeye dikkat ediyor. Aynı şekilde filmin odağına taşıdığı ve çok ince bir çizgi olan fiziksel ve psikolojik çocuk istismarını ele almasında da özgünlük kendisini gösteriyor. Evet, bu konu herkesi rahatsız edecek cinsten, ancak Cin Çıkarması filminde bu konu “istismar” edilmeden mimik, jest ve izleyicide bu hissi yaratacak açılarla ele alınıyor.
Cin Çıkarması’nda perdeye yansıyan hiçbir detay bağlantısız değil. Her bir sahnenin başka bir sahneyi desteklediği, bir domino taşı gibi birbirine destek olduğu ender yapımlardan biri. Öyle ki film, bu domino etkisini finale kadar taşıyarak finaldeki ufak bir dokunuşla izleyicinin taşları zihninde doğru yerlere oturtmasını sağlıyor. Filmde birçok klişe kullanılmış olmasına rağmen, bu klişeler seyirciyi rahatsız etmiyor. Filmde özel efekt, makyaj gibi özel dokunuşlar fazla bulunmadığı halde, ebeveyn-çocuk çatışması üzerinden gerilimi başından finale dek sürdürmeyi başarıyor.
Sonuç olarak Cin Çıkarması her ne kadar adıyla dikkat çekmeyecek hatta güme gidebilecek bir film olsa da, İngiltere’de var olan hayalet inancını başarılı bir biçimde perdeye taşıyan, çocuk istismarını sınırları aşmadan iyi bir biçimde göz önüne seren, korku sahnelerinden ziyade gerilimin açılıştan itibaren seyircinin yakasını bir an dahi bırakmadığı bir yapım.
KÜNYE / IMDB: 5,0
Yönetmen, Yapımcı, Kurgu ve Müzik: Mümtaz Yıldırımlar
Senaryo: Deanna Dewey, Jane Alexandra Foster
Oyuncular: Petra Byrant (Elena), Maria Figgins (Anne), Adrian Annis (Baba), Tova Leigh (Bayan Palmer), Holly Jacobson (Hannah ve Angel), Silvana Maimone (Della)
Görüntü Yönetmeni: Ben Jacobson
Ülke: İngiltere