Yönetmen yardımcılığından, Terminal (2018) filmiyle yönetmenliğe terfi eden Vaughn Stein, ilk uzun metraj filmini yeni kara film türünde çekmeyi tercih etmiş. Christopher Ross’un başarılı görüntü yönetmenliği eşliğinde sinematografik olarak güçlü ama senaryo ve karakter bakımından başarısız bir film karşımıza çıkıyor.
Terminal filmi, son dönemde adından sıklıkla söz ettiren Margot Robbie’yi ölümcül kadın (femme fatale) karakterine büründürerek filme “görsel açıdan” artı puan kazandırıyor. Kadrosunda Simon Pegg, Mike Myers, Max Irons ve Dexter Fletcher gibi isimler olmasına rağmen her karede farklı kılıklardaki Margot Robbie’ye rastlamak mümkün. Suicide Squad (İntihar Timi: Gerçek Kötüler, 2016) filmindeki Harley Quinn karakterine benzer bir biçimde çılgınca jest ve mimikler kullanması ise oyuncunun kendini tekrar etmesine yol açarken kara film ruhuna da ters düşüyor. Çünkü femme fatale karakterler genellikle beden dilini ekonomik kullanarak adeta erkeklerle rekabet halinde olan maskülen duruşlarından ödün vermezler. Bu güncelleştirilmiş karakter tercihi, kara filmin sınırlarını zorlayarak bir çizgi roman uyarlamasına doğru evrilmesine yol açarken inandırıcılığını yitirmesine sebep oluyor.
Terminal’in yönetmeni sanki sinemaya dair sevdiği her şeyi bir filme toplamaya çalışmış gibi bir izlenim bırakıyor. Quentin Tarantino’nun film karakterlerini andıran iki kiralık katil, Jigsaw ile Keyser Söze karışımı gizemli büyük patron, tekno kara filmleri anımsatan neonlu sinematografi kullanımı, Alis Harikalar Diyarında Masalı’na göndermeler yapılması ve intikam dolu finali, yapımı adeta bir kolaj haline getiriyor.
Klasik kara filmlerdeki ışık-gölge kontrastı ve siyah-beyaz göz kırpan neon ışıklar, Terminal’de renkli olarak karşımıza çıkıyor. Yeni kara filmlerde de sıklıkla gördüğümüz bu detaylar, filmin tamamına yayılmış olarak yer alıyor. Filmin bilimkurgu tarafı olmasa da bu iki özelliğin yoğun kullanımını ancak Blade Runner (Bıçak Sırtı, 1982) gibi tekno kara filmlerde ve yine aynı türe dahil edebileceğimiz Sin City (Günah Şehri, 2005) gibi çizgi roman uyarlamalarında görmek mümkün. Tam olarak nereye ait olduğunu bilmediğimiz terkedilmiş gibi duran gizemli mekanlar da filmin sinematografisini destekler nitelikte.
Terminal, türsel detayların hepsini içine katarak harmanlamaya çalışan ama başarılı olamayan bir yeni kara film örneği. Hızlıca bağlanan şiddet dolu finaliyle de “intikam soğuk yenen yemektir” lafını bir çırpıda gerçekleştirerek nihayete eriyor. Ancak “suçlu zevk” olarak beğeni kazanabilecek bir film olan Terminal, Margot Robbie ve sinematografi için izlenebilir.
KÜNYE / IMDB: 5.3
Yönetmen ve Senarist: Vaughn Stein
Oyuncular: Margot Robbie (Annie), Simon Pegg (Bill), Dexter Fletcher (Vince), Max Irons (Alfred), Mike Myers (Clinton)
Müzik: Tony Clarke, Rupert Gregson-Williams
Görüntü Yönetmeni: Christopher Ross
Kurgu: Johannes Bock, Alex Marquez
Sanat Yönetmeni: Adrien Asztalos
Ülke: İrlanda, İngiltere, Hong Kong, Macaristan, ABD