Gürsoy Yapım yapımcılığında çekilen Tutsak filminin yönetmen koltuğunda Beyza Çimenot bulunuyor. Kü’fa: Cin Kapanı (2015), Cin Çeşmesi (2017), Kabus (2018) filmlerinden hatırladığımız Malik Ejder Şentürk bu filmin de görüntü yönetmenliğini yapmış. Beyza Çimenot senaryosunu da kaleme aldığı ilk uzun metraj denemesinde “kadına yönelik şiddet”e dair bir tema yerine kadınların erkekler tarafından her türlü fiziksel ve sözlü şiddete maruz kaldığı hatta kapalı bir biçimde verilen tecavüz sahnelerinin yer aldığı bir akış tercih etmiş. Üstelik bu sahneler içerdikleri “çaresizsen sessiz kal” ve “bu salaklığa müstahaktır” benzeri alt metinler ile de ciddi anlamda sıkıntılar barındırıyor.
Korku filmi olarak lanse edilse de herhangi bir korku unsuru barındırmayan, izlenildiğinde gerilim filmi olduğu ortaya çıkan Tutsak’ın konusunu akıl hastanesinde çalışan bir psikiyatristin çalışanlarından birinin akrabasını kafayı takıp onu kaçırmasının hikâyesi oluşturuyor. Filmin konusu her ne kadar sosyal medyaya ve film portallarına akıl hastanesinde geçiyormuş gibi yansıtılsa da maalesef filmin yalnız 20 dakikası, adeta kısa bir film konularak giriş yapılmışçasına, akıl hastanesinde geçiyor. Ardından gelen 65 dakika ise psikiyatrist ve onun gözüne kestirip kaçırdığı Deniz karakteri arasında, psikiyatristin evinde vuku buluyor.
Tutsak’ın; Pet (2016), Grotesque (2009), I Spit In Your Grave 2 (2013) gibi psikopat bir katil tarafından kaçırılıp işkenceye maruz kalan kurbana odaklanan filmlerin başarısız bir yerli versiyonu olduğu söylenebilir. Bu başarısızlığın temelinde Tutsak’ın parçaları birbirine oturmayan ve boşluklar içeren hikâyesi en büyük etmen.
Film, esasen iki ayrı hikâyede yer alan psikiyatristin tek filme sıkıştırılmaya çalışıldığını fazlasıyla hissettiriyor. Başlangıçta verilen ağırlık nedeniyle akıl hastanesinin öykünün önemli bir parçası olacağının hissettirilmesine rağmen Deniz’in kaçırılışı sonrası akıl hastanesi hikâyesine dönüş yapılmaması nedeniyle seyircinin twist beklentisinin gerçekleşmemesi ve hâliyle birçok sorunun cevapsız bırakılması ile film sonlanıyor.
Filmin çekimlerinde, odada bulunan kuş kafesinin bir sahnede sağda bir diğer sahnede solda görünmesi ve akıl hastası kadının elleri boşken bir sonraki görüntüde bir anda kucağında oyuncak bebeğin belirmesi gibi birçok devamlılık hatası bulunuyor. Gerilimi arttırma amacıyla aralara serpiştirilmiş ses efektleri de yer yer gereksiz olduklarını hissettiriyor. Ayrıca, Deniz karakterinin esir tutulduğu oda temelde iyi dekore edilmiş olsa da gerilim dokusu iyi değerlendirilemediği için seyircide istenen etkiyi yaratamıyor.
Tutsak filmindeki oyunculuklar da oldukça başarısız. Akıl hastalarını canlandıran oyuncuların birkaç sahnedeki performansları inandırıcı olsa da filmin genelindeki yapaylığı gideremiyor. Deniz karakterini canlandıran Türkan Kılıç’ın performansları da maalesef bir filmi tek kişinin kurtaramayacağını gösteriyor.
Sonuç olarak Tutsak, oldukça vasat bir yapım olarak Türk gerilim filmleri arasındaki yerini alıyor.
KÜNYE / IMDB: 5,6
Yönetmen: Beyza Çimenot
Senaryo: Beyza Çimenot
Oyuncular: Türkan Kılıç, Yaşar Aydınlıoğlu, Tayfun Sav, Umut Özkan, Reyhan İlhan, Ece Baykal, İbrahim Muratoğlu, Demir Parscan
Müzik: Gökhan Doğanay
Görüntü Yönetmeni: Malik Ejder Şentürk
Ülke: Türkiye