Bernard Rose‘un yönetmenliğini yaptığı Candyman (Şeker Adam’ın Laneti, 1992) adlı korku filmi Clive Barker‘ın Books of Blood (Kan Kitapları) adlı kitabındaki “The Forbidden” adlı öyküsünden uyarlandı. Filmde Virginia Madsen, Tony Todd, Xander Berkeley, Vanessa Williams gibi oyuncular yer alıyor.
Helen ve arkadaşı Bernadette, şehir efsaneleri üzerine araştırma yapıyordur. Bu araştırma esnasında Candyman (Şeker Adam) gibi eski bir efsaneyi keşfederler. Banliyöde siyahların arasında oldukça yaygın olan bu efsanenin peşinden giderler. Bir süre sonra Candyman efsanesinin gerçek olduğunu acı ve kanlı bir şekilde öğrenirler.
Aynaya bakıp 5 kere Candyman denildiği zaman ortaya çıkan, kürkünün altında yüzlerce arının saklandığı, bir eli kancalı bu adamın efsanesi filmin içinde özetleniyor. Philip Purcell’in ağzından aynen aktaralım:
“Efsane ilk 1890’da ortaya çıktı. Şeker Adam bir kölenin oğluydu. Babası İç Savaştan sonra toptan ayakkabı üretimi yapan bir alet icat ederek, servet elde etti. Şeker Adam en iyi okullara gönderildi ve saygın bir toplumda büyüdü. Bir sanatçı olarak üstün bir yeteneği vardı. Zenginlerin varlığını ve toplumdaki yerini anlatan portreleri çok talep görürdü. Bu yeteneği sayesinde zengin bir toprak sahibi, kızının saf güzelliğini resmetmesi için onu tuttu. Tabii ki, birbirlerine aşık oldular ve kız hamile kaldı. Zavallı Şeker Adam… Babası korkunç bir intikam aldı. İşini bitirmeleri için vahşi serseriler tuttu. Şehirden Cabrini-Green’e kadar onu takip ettiler ve orada sağ elini paslı bir bıçakla uçurdular. Kimse yardımına gelmedi. Ama bu kabusun daha başıydı. Yakında bir arı çiftliği vardı. Aç arılarla dolu bir sürü kovan… Kovanları dağıtıp bal peteğini çaldılar ve yarasına, çıplak vücuduna sürdüler. Şeker Adam arılar tarafından sokularak öldürüldü. Dev bir ateşte cesedini yaktılar ve küllerini Cabrini-Green’e serptiler.”
Cabrini-Green’de çocukların korkuttuğu, annelerin ise çocuklarını sakındığı Şeker Adam’ın en çok kızdığı da onun varlığının inkar edilmesi. Zaten ona inanmadığını kanıtlamak için ismini 5 kere söylemeye cesaret edenleri vahşi şekilde ikna etmeyi başarıyor. Ama Helen’a biraz torpil geçiyor. Onu öldürmek yerine “Gel beraber efsane olalım” gibi cazip bir teklifte bulunmasına rağmen Helen bu fikre pek sıcak bakmıyor. Zaten Şeker Adam’ın işlediği cinayetler onun başına patladığı için kendi derdine düşüyor.
Candyman filminin “Candyman: Farewell to the Flesh (1995)” ve “Candyman: Day of the Dead (1999)” adında iki devam filmi de vardır. İlk film izleyiciye Şeker Adamı tanıtırken, bu iki devam filminde Şeker Adam’ın soyuna odaklanıyoruz. İlk filmde Purcell’in ağzından duyduğumuz hikayeyi 2. ve 3. filmde görsel olarak da izleme şansına erişiyoruz. Ama devam filmlerinde ilk filmin tadının olmadığını da belirtelim.
Candyman filmi 90’lı yılların kült filmlerinden biri olarak izlenmesi gereken bir korku filmi. Hem görsel olarak hem de hikaye olarak keyifli bir film. Devam filmlerinde yer almasa da Virgina Madsen’ı ve Şeker Adama hayat veren Tony Todd’un da adını anmak gerek. Tony Todd birçok korku filminde yer almasına rağmen hep “Şeker Adam” olarak hatırlanacak.
KÜNYE / IMDB: 6,6
Yönetmen: Bernard Rose
Senaryo: Bernard Rose, Clive Barker
Oyuncular: Virginia Madsen (Helen Lyle), Tony Todd (The Candyman / Daniel Robitaille), Xander Berkeley (Trevor Lyle), Kasi Lemmons (Bernadette Walsh), Vanessa Williams (Anne-Marie McCoy), Michael Culkin (Philip Purcell), Ted Raimi (Billy)
Müzik: Philip Glass
Görüntü Yönetmeni: Anthony B. Richmond
Kurgu: Dan Rae
Ülke: ABD
1 Yorum
sanırım 15 yaşlarında falandım. izlemiştim bu filmi. sayenizde tekrar izleeme fırsatı buldum. teşekkurler 🙂