Serdar Gözelekli ve Muammer Koçak’ın ortak çalışması olan Durak (2017), günümüz Türk korku-gerilim filmleri arasından sıyrılmayı başarıyor. 18+ derecelendirmeye tabii tutulan psikolojik gerilim türündeki bu filmde, şiddet dolu birkaç kanlı sahne mevcut.
Karanlık geçmişi olan üç kişi; Tahir, Feride ve Nizam, “Kötülük ve İnsan” temalı bir sempozyuma davet edilirler. Üçü de bu daveti geri çevirmez. Sonrasında ise daha gizemli ve daha karanlık bir davet daha gelir. İşte korku dolu anlar bundan sonra başlar. Bir otobüsle çuvalın içinde yapılan yolculuk sonrası Nizam, çölün ortasına bırakılır. Etrafta sadece bir durak vardır ve bir süre sonra başka biri aynı şekilde yanına bırakılınca Nizam’ın içindeki şiddet ortaya çıkar. Çünkü artık tek bir sorunu vardır; hayatta kalmak. Filmin devamında da tahmin edileceği üzere Feride ve Tahir çölün ortasına bırakılır. Bu ana karakterler hem kendileriyle hem de geçmişlerinde yaptıkları kötülüklerle yüzleşmek zorunda kalırlar.
Durak filmi, Amerikanvari bir konuya sahipmiş gibi görünmesine rağmen aslında aşina olduğumuz bir hikayeden yola çıkıyor. 11. yüzyılda kurulan “Suikastçılar” isimli tarikatın halen faaliyetlerine devam ettiğine dikkat çeken bir yazıyla açılıyor. Filmde ismi geçmese de Haşhaşilerden bahsedildiği belli oluyor. Zaten “assassin” yani suikastçı kelimesi de köken olarak Haşhaşilerden gelmektedir. Ayrıca filmde Haşhaşilerin lideri Hasan Sabbah’ın birkaç resmini de görmek mümkün. Tabii gerçek hikayeden ayrılan bazı noktalar var ve bu kısımlar da sanırım hem korku öğesini arttırmak hem de günümüze uyarlamak adına yapılmış. Normalde Hasan Sabbah, Müslümanlara sahte bir cennet vaat ederek yanına müritler toplamış ve onları suikastçı olarak yetiştirmişti. Bu sahte cennet algısını da insanlara afyon içirip kendi hazırladığı muhteşem gizli bahçeyi göstererek sağlamıştı. Ama Durak filminde ise tam tersine tarikat, insanlara çölün ortasında cehennem algısı yaratıyor. Hasan Sabbah, iyiyi gösterip kötülükler için insanları kullanırken filmdeki tarikat, kötüyü göstererek insanların bilinçaltlarına ittiği canavarı ortaya çıkarıyor.
İyi bir konuya sahip olmasına rağmen finale doğru açıklanmasını beklediğimiz bazı sorular maalesef cevapsız kalıyor. Filmin anlatmak istediği misyon, tam anlamıyla izleyiciye geçemiyor. Karakterler ve hikayede bazı boşlukların olması zaman zaman kendini tekrar etmesine yol açıyor. Ama yine de farklı konusuyla yerli korku-gerilim filmleri arasından sıyrılmayı başardığını ve ortalamanın üstüne çıktığını da belirtmek lazım.
Son olarak Durak filminin özellikle teknik anlamda artılarından bahsetmek gerekir. Korkutma veya germe amaçlı ses ve görsel efektlere bel bağlamamasını, yapımın en iyi taraflarından biri olarak sayabiliriz. Gerek mekan seçimi gerekse kanlı sahnelerdeki gerçekçilik başarılı. Kısacası anlık korku unsurlarına başvurmama tercihi ve teknik anlamda sadeliğin ön planda tutulması, filmin çıtasını yükseltiyor. Yerli korku-gerilim sinemamızda farklı arayışlarda olanlara beklentiyi aşırı yükseltmemeleri şartıyla rahatlıkla önerilebilir.
KÜNYE / IMDB: 5,3
Yönetmen ve Kurgucu: Serdar Gözelekli, Muammer Koçak
Senaryo: Bekir Yusuf Açıksöz, Muammer Koçak, Serdar Gözelekli
Oyuncular: Emre Altuğ (Tahir), Görkem Yeltan (Feride), Deniz Şen Hamzaoğlu (Nizam), Tunç Okan (Profesör), Serhat Bedük (Şoför), Mine Kılıç (Zeynep)
Müzik: Demir Baran Kutlu, Alper Aytekin
Görüntü Yönetmeni: Sercan Sert
Ülke: Türkiye