1937 tarihli Snow White and the Seven Dwarfs animasyonundan beri Grimm Kardeşler’in derlemiş olduğu Pamuk Prenses masalının uyarlamalarıyla defalarca karşılaştık. Hatta Ayşecik (Zeynep Değirmencioğlu)’in olduğu bir Yeşilçam uyarlaması bile mevcut. Son dönemde ise Snow White and the Huntsman (Pamuk Prenses ve Avcı, 2012) ile masal, aksiyon ağırlıklı gündeme gelmişti. Bahsedeceğim uyarlama ise Michael Cohn’un yönetmenliğini yaptığı Snow White A Tale of Terror (Pamuk Prenses Bir Korku Masalı, 1997), klasik masalın biraz daha ürkütücü versiyonu.
Doğum sırasında annesini kaybeden Lilli Hoffman (Pamuk Prenses), sevimli olduğu kadar yaramaz bir çocuktur. Babası bir gün Claudia adında bir kadınla evlenir ama hiç görmediği annesinin yerini dolduramayacağından emindir. Lilli büyür, üvey anne ise bir oğlan çocuğuna hamile kalır. Bir kutlama gecesinde Lilli’nin güzelliğini kıskanan Claudia, çocuğunu düşürür ve artık intikam alma zamanıdır. Claudia’nın huzura kavuşabilmesi için Lilli’nin ölmesi gerekmektedir.
Masalda tek suçu güzelliği olan Pamuk Prenses’in aksine Lilli saf bir kız değildir. Aksine şımarık, meraklı ve biraz da haylazdır. Üvey annesi ile çatışır, onu benimsemediğini küçüklüğünden beri belli eder. Ama kırılma noktası yine yarışılamayacak güzelliğidir. Filmde, masalın tek boyutlu işlediği ve iyi kötü ayrımının keskin olduğu karakterlere biraz ruh katılmaya çalışılmış. Claudia’nın geçmişiyle ilgili detaylarda alt metin layıkıyla doldurulamasa da gotik unsurlara yer verilmesiyle farklı bir havaya sahip olduğu kesin.
Masalda işlevi Pamuk Prenses’in daha güzel olduğunu söylemekten ibaret olan ayna, filmde neredeyse bir karakter olarak kabul edebileceğimiz bir nesneye dönüşür. Claudia’nın bebeğini kaybetmesiyle beraber yansımasını gösterme işlevinin ötesine geçer. Düşük sonrası yaşadığı travma, onun kötücül tarafını ortaya çıkarır, gerçeklikle bağlarını koparmasına yol açar. Ama şizofreniye bağlamak yerine fantastik altyapıyı bozmamak adına kötülüğün karşılığı cadılıkta vücut bulur. Claudia’yı en güzel haliyle gösteren ayna, travma sonrasında daha da genç olarak yansıtır ve Pamuk Prenses ile ilgili haberler vermesinin yanı sıra onu kötülüğe teşvik edip gölge arketipini gün yüzüne çıkarır. Ayna, Claudia’nın annesinden yadigar olduğu için cadılığın, soy ağacında bir yerinin olduğunu söyleyebiliriz. Hatta dilsiz kardeşi Gustav’da da bir tuhaflık vardır fakat üstünde durulmaz.
Filmde dikkat çeken diğer unsur ise yedi cücelerin farklı bir kimliğe bürünmesi. Masala göre her birinin ayrı bir karakteristik öğeye sahip olduğu 7 cüce, ormanın derinliklerinde küçük bir evde, kendileri gibi küçük eşyalarla yaşayan madencilerdir. Fakat filmde biri cüce olmak üzere yedi kişi vardır. Masala sadık kalarak ormanın derinliklerinde yaşayan ve madencilik yapan bu yedili, toplum tarafından bir kenara itilmiş ve hiç de neşeli olmayan 7 erkekten oluşur. Yüzleri yaralı ve deformasyona uğradıkları için sevimli olmak yerine ürkütücülerdir. Ayrıca Pamuk Prenses’i pek de hoş karşılamazlar ve aralarında küçük bir sınıf çatışması bile olur. Zoraki misafirlik sürecinde, kötü cadı Claudia’nın uzaktan uzağa kara büyü atması ise Lilli’den çok sığındığı yediliğe zarar verecek ve onlara uğursuzluk getirecektir.
Masalın başrolü Pamuk Prenses’dir fakat filmde yaşına rağmen asaletiyle Cadı Claudia’yı başarıyla canlandıran Sigourney Weaver ön plana çıkar. Gerek yaşlı kadın kılığına girdiği sahnedeki makyajı gerekse kostümleriyle Pamuk Prenses’ten rahatlıkla rol çalar. Monica Keena’nın yanı sıra zayıf bir baba figürünü canlandıran Sam Neill ve alternatif prens rolüyle Gil Bellows da dikkat çeken rollerde yer alır. Snow White A Tale of Terror, biraz pürüzlerine rağmen yetişkinlere yönelik gotik bir masal izlemek isterseniz ideal bir seçim olacaktır.
KÜNYE / IMDB: 6,2
Yönetmen: Michael Cohn
Senaryo: Thomas E. Szollosi, Deborah Serra, Grimm Kardeşler (Jacob Grimm / Wilhelm Grimm)
Oyuncular: Sigourney Weaver (Claudia Hoffman), Sam Neill (Frederick Hoffman), Monica Keena (Lilli Hoffman / Pamuk Prenses), Taryn Davis (Küçük Lilli), Gil Bellows (Will), David Conrad (Peter Gutenberg), Miroslav Táborský (Gustav), Brian Glover (Lars), Anthony Brophy (Rolf),
Müzik: John Ottman
Görüntü Yönetmeni: Mike Southon
Kurgu: Ian Crafford
Ülke: ABD