“Sinema Sadece Sinema Değildir“ kitabının yazarı Hasan Yılmaz‘ın yeni kitabı Sokak Yayın Grubu tarafından yayımlandı. “Osmanlı İmparatorluğu’nda Sinema (1895-1923)” adlı kitabında, Fransız Lumière Kardeşler’in “Sinematograf” adlı icatlarıyla Paris’teki Grand Café’de halka açık ilk gösterilerini gerçekleştirdikleri 28 Aralık 1895 tarihinden, 1923 yılına kadar olan zaman dilimi içerisindeki Osmanlı İmparatorluğu’nda sinema konusu işlenmektedir.
Ayrıca kitapta Osmanlı dönemindeki sinema üzerine olan gelişmeler genel anlamı ile bir yerde toplanmış olmakla birlikte, içeriğinde ise Osmanlı Devlet Arşivi ve Fransız Devlet Arşivi’nden yararlanarak edinilen ilk defa gün yüzüne çıkacak olan birçok bilgi, belge ve fotoğraf da bulunmaktadır.
Arka Kapak Yazısı
Lumière Kardeşler’in 28 Aralık 1895’te Paris’te düzenledikleri gösterinin üzerinden henüz 1 yıl geçmeden, 12 Aralık 1896’da İstanbul Beyoğlu’nda Osmanlı İmparatorluğu’nda ilk sinema gösterisi düzenlenmiş, devamında 1897 yılının şubat ayında Şehzadebaşı’ndaki Fevziye Kıraathanesi’nde düzenlenen gösteriler temaşanın bir parçası olarak ahaliyi sinemayla buluşturmaya devam etmişti.
Dünyada ilk sinema salonu açıldıktan yaklaşık 1 yıl sonra 30 Ocak 1908’de İstanbul Tepebaşı’nda Osmanlı’daki ilk sinema salonu açılmıştı. Bu döneme kadar; kıraathane, belediye bahçeleri, lokanta ve tiyatro salonları gibi yerlerde düzensiz bir şekilde köşe başlarında adeta bir sığıntı gibi yaşayan sinema, böylelikle gerçek mekânına kavuşmuştu.
Sonraki yıllarda ise;
19 Mart 1914’te Suriçi Şehzadebaşı’nda açılan Millî Sinema…
İstanbul Anadolu yakasında açılan salonlar…
İzmir, Konya, Bursa, Samsun, Trabzon ve Giresun gibi Anadolu’da açılan salonlar…
Manastır, Selanik, Sofya, İskenderiye, Kahire, Şam, Filistin, Trablus, Beyrut ve Bağdat gibi Osmanlı topraklarında açılan salonlar…
Ve…
14 Kasım 1914’te çekilen “Ayastefanos’taki Rus Abidesi’nin Yıkılışı” adlı belge-film ile yapılmaya başlayan filmler…
Gösteriler, geleneksel sanatların yoğun bir şekilde icra edildiği bu dönemde, Osmanlı topraklarında çok büyük ilgi görmüştü.
Sinema Osmanlı’yı, Osmanlı da sinemayı çok sevmişti!
Kaynak: Basın Bülteni